24 квітня - Всесвітній день захисту лабораторних тварин

Щорічно 24 квітня відзначається як Всесвітній день захисту лабораторних тварин (World Day for Laboratory Animals), який був заснований Міжнародною Асоціацією проти хворобливих експериментів на тваринах (ІнтерНИЧ) у 1979 році та підтриманий ООН.

Спочатку він «відзначався» зоозахисними організаціями в ряді країн, а сьогодні вже по всьому світу активно розвивається рух проти вівісекції (експериментів і дослідів над лабораторними тваринами), яке підтримують активісти різних громадських та зоозахисних організацій.

Історія Дня захисту лабораторних тварин

Поняття «лабораторна тварина» склалося в кінці 19 століття у зв'язку з бурхливим розвитком експериментальної біології і медицини, а з другої половини 20 століття метод наукового експериментування на тварин оформився як самостійний напрям. Сьогодні лабораторні тварини використовуються для моделювання патологічних процесів і випробування ліків, косметичних засобів, сигарет, харчових добавок, речовин побутової хімії... Основними замовниками досліджень виступають великі фармацевтичні і косметичні корпорації.

Серед найбільш часто використовуваних у дослідах тварин – миші, кролики, мавпи і собаки. Щороку сотні представників цих видів гинуть в лабораторіях. Крім того, тварин використовують при навчанні майбутніх медичних працівників і ветеринарних лікарів.

/Files/images/390664_1.jpg

Вже в середині минулого століття в багатьох країнах розгорнувся потужний громадський рух під гаслом «Краса без жорстокості», в результаті чого значна кількість косметичних підприємств перейшло на рослинну сировину (тобто без тваринних компонентів) та альтернативне тестування (без використання тварин). Сьогодні таку продукцію позначають фірмовим знаком: кролик в колі і напис – «Not tested for animals» («Не випробувано на тваринах»), або знаком «V» (веган).

Пропонуємо всім охочим долучитися до цього дня за допомогою малюнку

"На захист тварин"

/Files/images/prevyu-zhivotnye-risunki-.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 410

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.