15 квітня - Міжнародний день екологічних знань

Міжнародний день екологічних знань відзначають щороку 15 квітня.

Свято було засноване в 1992 році, коли на Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) було наголошено на важливості екологічної освіти громадян всіх країн. В Україні день екологічних знань відзначається з 1996 року за ініціативи громадських природоохоронних організацій.

Основне завдання цього дня — популяризація екологічних знань, формування екологічної культури населення, надання інформації про стан екологічної безпеки та навколишнього середовища, виховання у дітей і дорослих екологічного мислення.

День екологічних знань значимий не тільки для тих, хто займається екологічним вихованням та освітою, а й для всіх жителів нашої планети, адже йдеться про безпечне життя в майбутньому всіх нас.

Наша планета переживає велику екологічну кризу. Ми часто скаржимось на погане повітря, неякісну воду, бруд на дорогах, погіршення здоров’я, неякісні продукти, вирубку лісів, підвищення тарифів на енергію… І якщо ми будемо продовжувати лише пасивно спостерігати, то подальше погіршення стану планети неминуче. Фахівці вважають, що у нас є ще максимум 50 років, щоб запобігти необоротним екологічним змінам.


Пропонуємо Вам декілька порад, як допомагати нашій планеті щодня! Дотримуватись яких дуже просто!

Відмовтесь від одноразових пластикових пакетів. Пластик не розкладається природним шляхом: в Тихому океані вже утворився острів, який повністю складається з відходів життєдіяльності людини. Наївшись такого сміття, щорічно гине 100 тисяч тварин. Тому краще носити з собою зручну багаторазовуекоторбу, яка буде корисна для екології і допоможе заощадити сотню-дві гривень, позбавивши від необхідності щоразу купувати новий пластиковий пакет.

/Files/images/отказ от пласт.jpg

Сортуйте сміття, адже 1 тонна макулатури збереже 17-20 дерев, а 1 т вторинних полімерів (пластмаси) збереже 16 т сирої нафти. Якщо у Вас під будинком вже з’явилися окремі контейнери для побутових відходів і пластику-скла-металу-паперу, то гріх цим не скористатись. Якщо такого немає, то можете звернутись в пункти прийому вторсировини, або ж складіть акуратно пачки паперу, пляшки, пластик біля смітника і кому-небудь вони точно знадобляться.

/Files/images/сортування .png

Бережіть воду. Якщо порівняти Землю з головою немовляти, то запаси прісної води – це лише сльозинка в його очах. Вчені прогнозують, що до 2050 року запаси прісної води практично вичерпаються, а 4 млрд людей навіть не зможуть задовольнити добову потребу в питній воді. Банальне «закривайте кран, поки чистите зуби» має глибокий зміст: якщо так робити, то витрачається 1 л води, в той час як при відкритому крані витікає 6 л/хв. Скоротіть час перебування в душі, уменшіть натиск, придбайте спеціальну економічну насадку з функцією повітряного душу (насичує потік води повітрям). Ремонтуйте протікаючі крани.

/Files/images/бережыть воду.jpg

Бережіть енергію. Виробіть звичку вимикати світло, залишаючи приміщення на довше, ніж на 15 хвилин. Використовуйте енергозберігаючі лампи, які служать в 12 разів довше і споживають на 80% менше енергії. Вимикайте з розетки непотрібну техніку, таким чином, Ви заощадите до 40% даремно витраченої електроенергії.



/Files/images/бережыть енергыю.jpg

Про папір. Економте папір: друкуйте з двох сторін, використовуйте чернетки. Економія 25 пачок паперу врятує одне вирубане дерево! Віддавайте перевагу паперу, вибіленому без хлору (з маркуванням PCF) та виробленому з контрольованих насаджень (з маркуванням FSC).

/Files/images/береж папир.jpeg

Посадіть деревоі підтримуйте людей, які зберігають і захищають наші ліси. Дерева поглинають тонну СО2 протягом свого життя, очищуючи повітря. Дерева також забезпечують тінь і скорочують витрати на роботу кондиціонера від 10 до 15%.

/Files/images/посадыть дерево.jpg

І наостанок,полюбіть природу. Так, Ви захочете захищати її і зрозумієте, що кожна Ваша дія має силу! А Ваші діти і онуки скажуть Вам: «Дякую, що зробив світ кращим».

/Files/images/ecology.jpg


Пропонуємо і Вам перевірити екологічні знання за допомогою кросворду та вікторини «Екологія довкілля».

Кросворд "Екологія довкілля" (вкладення)

1. Які комахи першими гинуть у забрудненому середовищі? Як ще більш поетично називають цих комах?

(Метелики - «літаючі квіти»).

2. Негативні наслідки вхолосту працюючого мотору?

(Забруднення середовища, витрати палива , зношення деталей мотору, шумове забруднення, спалювання кисню, вібрація, тепловий ефект).

3. У забрудненому середовищі, та навіть в умовах атомної війни виживають тільки:

Серед тварин

Серед рослин…

Серед комах…

(Пацюки, кульбаби, таргани).

4. Де не можна збирати ягоди, фрукти, гриби та лікарські рослини ?

- Біля могильників великої рогатої худоби, загиблої від враження сибірською виразкою, таких в Україні близько 400. Адже трава, що виростає на них здатна нести на собі в собі спори сибірки;
- На місцях скидів промислових та хімічних відходів; на сміттєзвалищах;
- Обабіч автострад та автобанів;
- На місцях складів боєприпасів, бойової техніки та полігонів;
- Поруч з аеропортами та злітно-посадковими смугами;
- Поруч з відстійниками та хвостосховищами.

5. Cкільки років розкладається папір, пластик, скло?

(До 2 років , до 50 років, до 1000 років).

6. Які рослини допомагають нам визначити ,що у річці або в ставку чиста вода?

(Білі лілеї (латаття), жовті глечики).

7. Яка рослина допоможе нам визначити, що поруч з місцем

нашого знаходження немає великих та потужних промислових підприємств?

(Мох – «бородач»).

8. Чому у таких екологічно неблагополучних місцях як Кривий

Ріг, Донецьк, Чорнобиль, не можна спалювати восени опале листя?

(Якщо спалювати опале листя в цих регіонах, то шкідливі речовини, що знаходяться на ньому повертаються знову в навколишнє середовище).

9. Назвіть відомі вам заповідники?

(Асканія – Нова, Полісський, Канівський, Розточчя, Карпатський,Рівненський, Кримський, Медобори, Український степовий, Луганський).

10. Чому екологи усього світу заперечують проти використання та випуску аерозолів?

(Вони руйнують озоновий шар )

11. Який газ є екологічно чистим паливом майбутнього?

(Водень).

12. Які комахи відразу і безпомилково реагують на підвищення рівня радіації і намагаються якомога швидше винести своїх лялечок із зони ураження?

(Мурашки).

13. Якому автору належать ці слова: «прокинувся сам, умився, умий: наведи лад на своїй планеті»?

(Антуа де Сент Екюпері «Маленький Принц»).

14. Продовжіть вислів: «лише та людина може вважати, що

прожила своє життя не даремно, яка …».

- Збудувала будинок -
- Виховала сина
- Посадила дерево
- Викопала криницю

/Files/images/екол.jpg


Екологічні знання за своїми особливостями є єдністю теоретичних знань і практичних навичок, та істотно впливають на світогляд людей.

Тому, сьогодні кожен має володіти мінімальними екологічними знаннями.

А екологічна освіта повинна бути пріоритетним напрямом навчання і виховання з дитинства.

Адже поширення екологічних знань, дбайливе ставлення до навколишнього природного середовища ,діяльність по формуванню екологічної культури населення - це запорука безпечного майбутнього для всього людства.

Тому пропонуємо створити авторські природоохоронні знаки, які б показували людям, що про екологію необхідно піклуватися.

Не вистачає повноти екологічних знань чи не встигаєте за актуальними екотрендами? Надолужте разом з КЗ «МЕНЦДУМ»!

/Files/images/1196px_ritm_musor.jpg

/Files/images/Без названия (1).jpg

Формуючи екологічну культуру сьогодні, ми зберігаємо здоров’я та здорове довкілля майбутніх поколінь!

Кiлькiсть переглядiв: 498

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.