Матеріали для дистанційного опрацювання "Будова та функції шкіри. Похідні шкіри"

Шкіра вкриває організм людини та слугує бар'єром між внутрішнім середовищем організму та зовнішнім середовищем. Похідні шкіри – волосся, нігті, потові, сальні, молочні залози.

/Files/images/sшкира.jpg

Функції шкіри:

захист організму від шкідливих впливів;

бере участь в обміні речовин (вітамінів);

виділяє продукти обміну речовин;

сприймає подразнення;

теплорегуляція організму;

розподіл крові в організмі;

запасання жирів у підшкірній жировій клітковині;


Будова шкіри
Епідерміс (роговий шар, ростковий шар) Дерма Жирова клітковина
Багатошаровий плоский епітелій, верхні шари якого відмирають і злущуються, а знизу наростають но­ві; містить рецептори (дотикові, бо­льові, температурні) та пігментні клітини. Сполучна тканина, що складається з еластичних і колагенових волокон; непосмугована м'язова тканина; су­дини; сальні; потові залози; нервові закінчення; волосяні сумки. Утворена жировою тканиною, яка запасає жири, здійснює захист ор­ганізму від механічних пошкоджень та бере участь у теплорегуляції.
· Пігмент меланін · Нігті-похідні рогового шару · Чутливі нервові закінчення На сонці під дією ультрафіолетового випромінювання синтезується вітамін D · Рецептори · Сальні залози · Потові залози · Корені волосся · Кровоносні і лімфатичні судини · Жирова тканина

/Files/images/будов шкири.jpg

Терморегуляція = теплоутворення+тепловіддача

Органи, які беруть участь в утворенні тепла Органи, які беруть участь у віддачі тепла
М'язи Кровоносні судини Шкіра Легені

/Files/images/Терморегуляція.jpg

/Files/images/unnamed.png ї

Похідні шкіри людини

Похідними шкіри єволосся, нігті, потові, сальні та молочні залози


/Files/images/похидни.jpg

Протягом життя у людини є3 типи волосся.Первиннеіснує від 4 до 8 місяців,вторинне– на 9 місяців внутрішньоутробного життя;третинне– під час статевого дозрівання. Складається з кореня і стрижня. Корінь (radix) є у власне шкірі, а його нижня частина позашкірна і має назву цибулини.

Цибулина лежить у сумці волосся.Стрижень (icapus)складається з мозкової речовини, кори і кутикули.

Похідними епідермісу є нігті (unguis). Найбільша частина – тіло – розміщується у ложі. Тіло складається з клітин, які зв’язані між собою.

Потові залози (glandulae sudoriferac) за будовою трубчасті; апокринні та екранні. Вони виділяють 500-600 мл поту та є всюди, крім головки статевого члена і його передньої шкірочки.

Сальні залози (glandulae sebaceae) за будовою прості альвеолярні, голокринні. За добу виробляють 20 г шкірного сала. Поділяються на залози волосся й відокремлені, які складаються з мішечка та протоки.

Молочна залоза (glandula mammaria) призначена для вигодовування жінкою новонародженого. Вивідні протоки сходяться до грудного соска, утворюють молочні пазухи і відкриваються на них. З 4-5 місяця вагітності виділяється секрет – молозиво, після пологів з’являється молоко.


Пропонуємо вам ознайомитись із будовою та функціями шкіри, переглянувши навчальне відео:

https://www.youtube.com/watch?v=4rv3vmvUGYg

Кiлькiсть переглядiв: 372

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.