Дистанційні матеріали по темі "Лужні метали"

Лужні метали— елементи 1 групи періодичної системи за винятком водню. За старою класифікацією елементи головної підгрупи I групи. Назва пов'язана з тим, що при взаємодіїлужних металівз водою утворюється їдкий луг.

/Files/images/мет.jpg

Загальна характеристика

Характерною рисою будови атомів лужних металів, є наявність одного електрона на зовнішній електронній оболонці. Завдяки цьому всі вони з легкістю віддають електрон, отримуючи при цьому завершений (попередній) енергетичний рівень. В реакціях лужні метали виступаютьсильними відновниками.

Хоча лужні метали надзвичайно поширені на Землі, у природі вони існують винятково у вигляді сполук через високу відновлювальну активність. Na, K відкриті в 1807 Гемфрі Деві, який першим почав широко застосовуватиелектроліз. Li відкрив Йоганн Арфведсон(Швеція, 1817), Rb—Роберт Бунзен,Густав Кірхгофф(Німеччина, 1861), Cs— Роберт Бунзен, Густав Кірхгофф (Німеччина, 1860), Fr— Маргерітт Пере (Франція, 1939).

/Files/images/електр.jpg

Фізичні властивості лужних металів

Лужні метали— м'які (натрій ріжеться ножем, як вершкове масло, інші трохи жорсткіші) метали від сріблясто-білого до сірого кольору з характерним блиском, які дуже швидко тьмяніють на повітрі. Легкоплавкі й рухливі. Агресивні, вибухонебезпечні (зберігаються в атмосферіінертного газуабо під шаромгасу). У розплавленому стані здатні проводити струм. Цезій можна розплавити темлом людської долоні (потримавши ампулу з цезієм в долоні).Лужні метали зберігають в закритих посудинах під шаром гасу або в запаяних ампулах ( для запобігання контакту з речовинами навколишнього середовища).

/Files/images/физ.jpg

Хімічні властивості


Лужні метали легко реагують із киснем.
Літій при взаємодії з киснем утворюєоксидLi2O, решта—пероксидита надпероксиди:

/Files/images/хими.jpg


Пропонуємо вам більш детально ознайомитись із властивостями лужних металів за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=vmkpXTYLhus

Кiлькiсть переглядiв: 441

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.