Все про медичні маски

Які види масок існують? Коли і як носити медичні маски? На що потрібно звернути увагу, одягаючи медичну маску? Як правильно її утилізувати?

Види медичних масок

Маска медична одноразова, маска хірургічна

/Files/images/b2.png

Медична маска (також відома як хірургічна маска, або маска для медичних процедур) є одноразовою та підлягає утилізації після використання. Медична маска має дві сторони: внутрішню – переважно білого кольору, та зовнішню – найчастіше кольорову, наприклад зеленого чи блакитного кольору. У верхній частині маски є дротикоподібна пластинка, що згинається під форму носа, фіксуючи таким чином хірургічну маску зверху. Збоку медичної маски розміщені гумки, що фіксують маску до вух. Посередині сформовані складки, що дозволяють огорнути обличчя маскою.

Найбільш ефективною дія маски є впродовж перших півгодини до години носіння, залежно від інтенсивності забруднення. Практично через 2 години маска стає вологою від того повітря, що видихає особа, та перестає ефективно захищати.

Завдання маски – значно зменшити кількість краплинок слини, мокротиння від хворої людини, зменшити відстань, на яку пошириться вірус від хворої особи. Оскільки розміри коронавірусу є надзвичайно малі, звичайно, медична маска не дасть абсолютного захисту від інфекції. Медична маска в даному випадку радше допомагає зменшити ризик зараження інших (здорових осіб) від хворого.

Маска з вугільним фільтром

/Files/images/6009240646.jpg

Побутові маски, наприклад, маска Пітта (Pitta), різні технічні маски з вугільними фільтрами, у яких часто працюють майстри з манікюру, не належать до переліку засобів захисту, визнаними протоколами ВООЗ, тобто вони не годяться для захисту від коронавірусу.

Маска медична багаторазова, медичні респіратори

/Files/images/b4.jpg

Для медичних працівників, що безпосередньо працюють із підтвердженими хворими на коронавірус, аби зменшити поширення коронавірусної інфекції, більш ефективними є хірургічні респіратори, що здійснюють фільтрацію повітря від дуже дрібних часточок. Хірургічні респіратори, при збереженні їх функціональної придатності, заміні фільтрів, можуть використовуватися багаторазово.

Досвід епідемій SARS-CoV, MERS-CoV та сучасної SARS-CoV-2 показав більшу ефективність для попередження потрапляння коронавірусу при використанні медичних респіраторів N95 (згідно з американськими стандартами, респіратори, що утримують до 95% часточок) та їх європейські еквіваленти FFP2 або filtering face piece (FFP) respirators (згідно з European standard EN149:2001, FFP2 респіратори фільтрують до 94% часточок). Відповідно, класом вищі, що фільтрують до 99% часточок, є американські респіратори N99 та їх європейський еквівалент FFP3.

Як правильно носити медичні маски?

- Маску необхідно надягати чистими руками (перед цим їх варто вимити з милом або обробити антисептиком)

- Маска повинна щільно прилягати до обличчя і закривати як рот, так і ніс

- Під час носіння маски не можна чіпати її руками

- Маску не можна носити на шиї, підборідді, одному вусі і будь-яким іншим, крім правильного, способом.

/Files/images/b6.jpg

Збережи пам'ятку

Коли носити медичну маску?

- Вдягніть маску, якщо ви чхаєте, кашляєте.

- Якщо ви здійснюєте догляд за особами, що можуть бути чи є заражені новою коронавірусною інфекцією.

- Перебуваєте в приміщені та не можете дотримуватися соціальної відстані – 2 метри.

- Вдягаючи маску, не варто забувати про ретельне миття рук милом чи обробку їх спиртовмісними (не менше 60%) антисептиками.

Як знімати медичну маску?

- Не торкайтеся до передньої частини маски, оскільки там міститься найбільша кількість патогенних часток, мікробів, вірусів тощо.

- Обережно, беручи маску за гумові фіксатори, знімаємо та кладемо в пластиковий пакет, що можна закрити, викидаємо до смітника, що закривається.

- Обов’язково помити з милом та продезінфікувати руки антисептиками для рук.

/Files/images/b5.jpg

Користуйтеся маскою правильно і будьте здоровими!

Джерело:

ukrinform.ua

ua-news.liga.net

Кiлькiсть переглядiв: 456

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.