Дистанційні матеріали по темі "Видільна система людини"

Сечовидільна система
Нирки – біофільтр. Фільтрується кров. Мають два шари: корковий та мозковий, складаються з нефронів. Нефрони (близько 1 млн) — це мікроскопічні утвори, що по­чинаються капсулою і мають клубочок капіля­рів усередині. Порожнина між шарами капсули утворює прові­дний канадець І-го порядку (у ньому, шляхом фільтрації, утворюється первинна се­ча, яка не містить в нормі білків та формених елементів крові, але містить глюкозу), що переходить у петлю Генле (тут проходить процес реаб­сорбції-оборотне всмоктування в кров глюкози), яка, у свою чергу, переходить у звивистий каналець ІІ порядку(тут утворюється вторинна сеча). Функції: Утворення сечі, підтримує сталий об'єм рідини її іонний склад (осморегуляція), кислотно-лужну рівновагу; виділяють продукти обміну і чужорідні речовини, синтезує біологічно-активні речовини(ренін)-регуляція кров’яного тиску.
Сечоводи Парні трубки 30-35 см, утворені гладкими м’язами , вистелені епітелієм, зверху вкриті сполучною тканиною. Відводять сечу з нирки у сечовий міхур
Сечовий міхур Порожнистий, здатний до розтягування орган у стінці має нервові закінчення. Мішок, стінки утворені гладкими м’язами , вистелені епітелієм, зверху вкриті сполучною тканиною Накопичення сечі.
Сечівник Трубка, стінки утворені гладкими м’язами, вистелені епітелієм, зверху вкриті сполучною тканиною. Випускання сечі.

Внутрішня будова нирки

Корковий шар Мозковий шар
Нефрон, капсула Шумлянського-Боумена Звивисті канальні, пірамідки, які відкриваються в ниркову миску

/Files/images/slide-6.jpg

Функціонування нефрону та утворення сечі

/Files/images/sli.jpg

Нефрон – структурна та функціональна одиниця нирки.

Регуляція сечоутворення
Нервова Гуморальна
Симпатична нервова система зменшує фільтрацію крові у ниркових клубочках. Вазопресин (антидіуретичний гормон) утворюється гіпоталамусом, накопичується задньою часткою гіпофіза; посилює вторинне всмоктування води та зменшує об'єм вторинної сечі.
Регуляція сечовиведення. Звільнення сечового міхура від сечі – складний рефлекторний акт. Центр рефлекса сечовиділення знаходиться у спинному мозку, проміжному мозку та у дорослої людини сечовиділення знаходиться під контролем кори головного мозку. Альдостерон (гормон надниркових залоз) збіль­шує абсорбцію йонів Nа+.
Ренін (гормон, що виробляються нирками) збіль­шує реабсорбцію йонів Nа+.
Хвороби видільної системи
Хвороби видільної системи можуть розвиватися наслідок висхідних інфекцій (мікроорганізми потрапляють з навколишнього середовища), а також унаслідок низхідних інфекцій (джерелом мікробів є запальний процес в організмі, наприклад у хворому зубі):
гломерулонефрит запалення ниркових клубочків;
пієлонефрит запалення ниркової миски;
цистит запалення сечового міхура;
уретрит запалення сечівника.

/Files/images/011.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 416

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.