Як проста звичка може врятувати Ваше життя?

Миття рук або гігієна рук— процедура обробки рук з метою усунення забруднення, поту, бактерій, мікроорганізмів. Миття рук знижує ризики респіраторних вірусних інфекцій.

Проста звичка, яку нам прищеплюють ще з дитячого садочку і яку інколи так не люблять діти, у 2020 році стала життєвонеобхідною. Чому ж це так важливо?

Респіраторні вірусні інфекції, такі як коронавірусне захворювання (COVID-19), поширюються, коли слиз або краплі, що містять вірус, потрапляють у ваш організм через очі, ніс чи горло. Найчастіше це відбувається через ваші руки. Руки – це також один із найпоширеніших способів поширення вірусу від однієї людини до іншої.

Для залучення уваги до цієї важливої процедури світова спільнота відзначає Всесвітній день гігієни рук щорічно 5 травня за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), а також 15 жовтняВсесвітній День Миття Рук.

/Files/images/a111.jpg

Коли необхідно мити руки?

Для профілактики COVID-19 вам слід обов’язково мити руки в таких ситуаціях:

· після висмаркування носа, кашлю або чхання

· після перебування у громадському просторі, включаючи громадський транспорт, ринки та культові місця

· після дотику до поверхонь за межами дому, у тому числі до грошей

· до, під час та після догляду за хворою людиною

· до та після прийому їжі.

Загалом, необхідно обов’язково мити руки в таких обставинах:

· після користування туалетом

· до та після прийому їжі

· після викидання сміття

· після дотику до тварин, у тому числі домашніх тварин

· після зміни пелюшок немовляті або допомоги дітям в туалеті

· коли руки помітно забруднені.

/Files/images/a11.jpg

Як правильно мити руки?

Щоб усунути всі сліди вірусу на ваших руках, недостатньо просто швидко їх потерти або промити водою. Нижче наводиться покрокова інструкція для ефективного миття рук.

Крок 1: Зволожте руки проточною водою

Крок 2: Нанесіть достатньо мила на вологі руки

Крок 3: Протирайте всі поверхні рук, включаючи тильну сторону рук, між пальцями та під нігтями, протягом принаймні 20 секунд

Крок 4: Ретельно промийте руки проточною водою

Крок 5: Витріть руки чистим рушником з тканини або одноразовим рушником.

/Files/images/a1111.jpg

Що робити, якщо немає води та мила?

Найкращий спосіб зменшити кількість мікробів на руках в більшості випадків - мити їх з милом і водою впродовж 20 секунд. Водночас, якщо мило та вода недоступні, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук, який містить щонайменше 60% спирту. Дезінфікуючі засоби для рук на основі спирту можуть швидко зменшувати кількість мікроорганізмів на руках, проте вони не вбивають усі типи мікроорганізмів і можуть не видаляти шкідливі хімікати.

/Files/images/а1111111111.jpg

Як правильно сушити руки?

Ефективне сушіння рук є важливою частиною процесу гігієни рук, однак існує певна дискусія щодо найефективнішої форми сушіння у громадських санвузлах. Дедалі більше досліджень свідчать, що паперові рушники набагато гігієнічніші, ніж електричні сушарки для рук, зустрічаються у багатьох санвузлах.

Після миття та сушіння рук сушаркою із теплим повітрям загальна кількість бактерій збільшується в середньому на подушечках пальців на 194%, а на долонях— на 254%.

Висушування сушаркою із струменем повітря призвело до збільшення в середньому загальної кількості бактерій на подушечках пальців на 42% та на долонях на 15%.

Після миття та сушіння рук паперовим рушником загальна кількість бактерій зменшилася в середньому на подушечках пальців до 76%, а на долонях— до 77%.

Струменева сушарка, яка виводить повітря з агрегату зі швидкістю 180 м/с, здатна викинути мікроорганізми з рук та пристрою і, можливо, забруднити інших користувачів умивальної кімнати та навколишнього середовища умивання на відстані до 2 метрів.

Використання сушарки з теплим повітрям розповсюджує мікроорганізми на відстані 0,25 метра від сушарки.

Паперові рушники не показали значного поширення мікроорганізмів.

(Матеріали взято з дослідження Вестмінстреського університету, Лондон)

Чи правильно ви миєте руки?

Відповідь не така проста, як здається. Подивіться відеоінструкцію, зроблену з використанням білих рукавичок і чорної фарби - для розуміння того, які зони часто залишаються недоторканими нами при цій простій (на перший погляд) процедурою.

Для перегляду відео необхідно встановити останню версію Adobe Flash Player.

Будьте здорові!

Використані джерела:

moz.gov.ua

wikipedia.org

unicef.org

Кiлькiсть переглядiв: 492

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.