Дистанційні матеріали по темі "Обмін речовин та енергії"

Обмін речовин –складний ланцюг перетворень речовин в організмі, що починається з надходження їх із навколишнього середовища та закінчується виділенням продуктів життєдіяльності.

/Files/images/обмін речовин.jpg

Обмін речовин (метаболізм)
Пластичний (асиміляція, анаболізм) Енергетичний (дисіміляція, катаболізм)
Всі хімічні реакції синтезу Всі хімічні реакції розкладу
На рівні клітини в рибосомах – синтез власних білків, в ЕПС створюється глікоген, з гліцерину та жирних кислот власні жири. У мітохондріях відбувається процес дихання (окиcлення власних білків, жирів, глікогену) з утворенням вуглекислого газу та води
Енергія витрачається Енергія утворюється і запасається у вигляді АТФ

/Files/images/енерг обмын.jpg

/Files/images/пласт обмін.jpg

Обмін білків Обмін вуглеводів Обмін жирів
Білки складають основу всіх життєвих функцій організму. Вони є будівельним матеріалом усіх еле­ментів клітин, скорочують м'язи, транспортують ки­сень, захищають організм від шкідливих речовин. Білки можуть використовуватися організмом і як джерело енергії. При окисненні 1 г білка в організмі вивільнюється 17,2 кДж енергії. Процес перетворення білків в організмі склада­ється з кількох етапів. У травному каналі білки роз­щеплюються до амінокислот. Амінокислоти всмок­туються в кров і транспортуються до клітин тканин, де з них на рибосомах за участю нуклеїнових кислот синтезуються білки, властиві для даного організму. Водночас білки клітини і частина амінокислот роз­падаються до вуглекислого газу, води та інших ре­човин. Продукти розпаду білків і надлишок води ви­водяться з організму через нирки, легені та шкіру. Білки містяться переважно в продуктах тваринного походження і бобових. Вуглеводи — головне джерело енергії для жит­тєдіяльності й функціонування організму. Окиснення 1 г вуглеводів дає 17,2 кДж енергії. На відміну від білків, вуглеводи легко розщеплюються. У травному тракті складні вуглеводи розщеплюються до глюко­зи, яка всмоктується в кров і надходить до печінки і тканин. У тканинах глюкоза перетворюється на глікоген. Запаси глікогену відкладаються у м'язах та печінці. Рівень глюкози в крові підтримується на стало­му рівні (0,10-0,12 %) і регулюється гормонами під­шлункової залози. Один з них — інсулін — перетво­рює надлишок глюкози в крові на глікоген і знижує таким чином концентрацію глюкози в крові. Другий гормон — глюкагон— при нестачі глюкози в крові розщеплює глікоген до глюкози і підвищує її рівень. Вуглеводи містяться в основному в рослинних про­дуктах, багатих на крохмаль і цукор. Жири виконують різні функції: входять до скла­ду мембран; є джерелом енергії і жиророзчинних ві­тамінів: захищають організм від тепловтрат. При розщепленні 1 г жиру утворюється 38,9 кДж енергії. Але жири як джерело енергії використовуються лише тоді, коли запаси енергії вуглеводів в організмі ви­черпуються. У травній системі жири їжі розщеплюються до гліцерину і жирних кислот, з яких на мікроворсинках кишечника утворюються специфічні для да­ного організму жири, що надходять у лімфу, а по­тім у кров. Частина запасного жиру може надійти в кров, розщепитися на гліцерол та жирні кислоти і з кров'ю потрапити до печінки, де вони перетворю­ються на глікоген. Це свідчить про те, що міжжи­ровим та вуглеводним обміном існує взаємозв'язок. В їжу треба вживати жири як тваринного, такі і рослинного походження. Жири рослинного походження містять незамінні компоненти, які відсутні в тваринних жирах. У клітинах жири розщеплюються до води і вуглекислого газу.
Обмін неорганічних речовин

Вода складає 2/3 маси тіла людини. Солі необхідні для підтримання гомеостазу (зсідання крові, транспорт газів, передача нервового імпульсу) Мінеральні речовини, що складають основну частину цитоплазми, дають основну частину цитоплазми клітин містить макроелементи (Кальцій, Фосфор, Натрій, Хлор).
До мікроелементів належать елементи містяться в клітинах у дуже малих кількостям менше 0,0001 %), — Манган, Кобальт, Купрум, Флуор, Ферум тощо. Усі мінеральні речовини в статній кількості в звичайній їжі. Вони засвоюються організмом переважно у вигляді йонів. Деякі поповнюються окремо, наприклад, кухонна сіль NaCL при солінні їжі.



Кiлькiсть переглядiв: 379

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.