1 квітня – Міжнародний День птахів

1 квітня - Міжнародний день птахів

Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково його відзначають саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. Вперше цей день як масове дитяче свято стали проводити в Сполучених Штатах Америки. Організатором був вчитель з містечка в штаті Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбурзька телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів.

Мета цієї акції – звернути увагу людства на проблеми збереження пташиного світу, адже вони стосуються всіх країн і континентів.

Проблема формування регіональної екологічної мережі та оптимізації ландшафтів для Дніпропетровщини, зокрема міста Марганець, особливо актуальна, оскільки внаслідок впливу людини значно погіршився екологічний стан довкілля. Тому вивчення та збереження видового складу птахів, їх особливостей, поведінки є важливим компонентом природоохоронної роботи юннатів еколого-натуралістичного центру.

Птахи живуть на планеті понад 150 мільйонів років, немає на Землі такого куточка, де б їх не було. Природно при цьому, що їхній зовнішній вигляд є досить різноманітним і способи життя відрізняються.

Неоціненну користь приносять птахи людині. Вчені підрахували, що на ділянці площею 1 км2птахи знищують не менше ніж 25 кг комах. До того ж вони є досить спритними і діяльними. Пара синиць може «обробити» за день близько 40 яблунь, збираючи з них шкідників. Але птахи знищують комах вибірково. Дятли зазвичай віддають перевагу короїдам, сіра мухоловка – летючим комахам, переважно мухам, іволга живиться в основному волохатою гусінню. Є також види, які не дуже вибагливі до їжі, з комахоїдних – це шпаки та воронові.

Птахи знищують не лише шкідливих комах, а й багато шкідливих гризунів, які часто завдають значних збитків урожаю сільськогосподарських культур. Варто зазначити, що сови та більшість денних хижих птахів з’їдають величезну кількість мишей-полівок та інших гризунів.

Птахи також сприяють поширенню дерев та кущів. Наприклад, сойка живиться не лише комахами та гризунами, восени вона збирає про запас жолуді, розносячи їх по лісу, ховаючи біля пнів, під листям та в інших місцях. Багато птахів (шпаки, дрозди, сірі куріпки, тетеруки) восени та взимку живляться переважно ягодами горобини, калини, терену, малини, бузини, насіння яких вони переносять на значні відстані.

/Files/images/белый аист.jpg

/Files/images/стриж.jpeg

/Files/images/варакушка.jpg

/Files/images/зарянка.jpg

/Files/images/ластівка сільська.jpeg

До Міжнародного дня птахів були задіяні вихованці гуртків КЗ «МЕНЦДУМ», з якими була проведена дистанційна конференція напередодні через мережу Viber та Imo, де керівники розповідали своїм вихованцям про виникнення цього дня, види птахів, їх місце розташування та спосіб життя.

Для тих хто не зміг долучитися до конференції пропонуємо переглянути відеофільм за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=cSAAxA2y_OU та переглянути презентацію яку створили вихованці гуртка «Юні зоологи» (вкладення: 1 квітня Птахи)

Також разом з юннатами було вирішено заселити «дерево птахів» та надати йому нового життя.

Всі хто хочуть до цього долучитись, може перейти за посиланням та зробити одну з чудових орігамі пташок для нашого спільного дерева - https://www.youtube.com/watch?v=bc0HXtS9as0, іншу більш просту, але за допомогою принтеру можна роздрукувати та склеїти з шаблону, який знаходиться нижче.

/Files/images/ptichka-iz-bumagi-2.jpg

/Files/images/ptichka-iz-bumagi-3.jpg

/Files/images/ptichka-iz-bumagi-4.jpg

Крім цього, птахи створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі.

/Files/images/ланцюг.jpg

Пропонуємо юннатам скласти ланцюги живлення по запропонованим малюнкам!

/Files/images/2 ланцюг3.jpg

/Files/images/складыть 1 ланцюг.jpg

/Files/images/3 ланцюг.jpg

Птахи – це такі створіння, які завжди повертаються на свою Батьківщину. Надихають людину на поезію, художнє мистецтво, високі почуття любові. Сьогодні ви отримаєте багато цікавої інформації, красивих віршів і висловів про птахів. Птахи завжди були не тільки об’єктами вивчення в біології, з давніх-давен про них співали пісні, складали легенди, прислів’я, вони є символами українського народу:

- Яка пташка, така й пісня.

- Всяка пташка своє гніздо знає.

- Кожна пташка своє гніздо хвалить.

- Горобець маленький, а серденько має.

- Унадився журавель до бабиних конопель.

- Де ластівка не літає, а на весну додому прилітає.

- Ластівка день починає, а соловей його кінчає.

- Ластівка весну починає, осінь накликає.

А скільки високих поривань пов’язано в нашого народу із птахами, скільки дивовижних легенл, казок, пісень про них передають із уст в уста, із покоління в покоління.

  • Голуб здавна уособлював вірність, ласку і любов, а сьогодні є символом миру
  • Лелека – сімейний затишок і добробут. Лебідь – гордість, чистоту і кохання.
  • Щасливою вважається оселя, яку вподобає ластівка. Коли ж вона минає двір, кажуть, що живуть у ньму злі люди. Отож і оберігають пташину, не дозволяють її ображати, бо то – гріх. Брати у руки ластівят – ластовиння на обличчі виступить. Якщо ж уб’єш ластівку, її подруги спалять твою хату.
  • Ви ніколи не замислювалися, чому в лелеки червоні ноги і дзьоб та чорні крила? Ось як легенда пояснює це. У селі одна родина знайшла лелеку з поламаним крилом, виходила його, а потім випустила. Якось загорілася в цих людей хати, в ній були тільки двоє маленьких хлопчиків. На цей час пролітав повз хату врятований лелека. Він кинувся у відчинене вікно і врятував хлопчиків, але дуже попік ноги і дзьоба, що стали кривавими, обпалив крила, що стали ніби вуглинками. Відтоді в лелеки червоні ноги і дзьоб, а крила – чорні. Господарі віддячили птахові, прилаштували на ясені колесо від воза, щоб він завжди був поруч із ними і виводив малят. Отож, якщо на хаті звиває гніздо лелека, то вірять, що в ній буде лад
  • благословлятиме. І став жайворонок наймилішою пташиною.А ось про жайворонка в народі існує таке повір’я. На п’ятий Господь створив пташок, зібрав їх довкола себе і промовив: «Пташки мої, хочу кожній дати дарунок. Вибирайте: хто силу, хто гарне пір’я, а хто співучий голос».Захвилювалося птаство, збилося довкола Господа, кричать наввипередки. Сили – просять соколи, орли. Голосу – дрозди, солов’ї, чижі. Гарного пір’я – щиглі, півні, пави. Усіх обдарував Господь, а коли порозліталися всі, підлетіла до нього маленька пташина і мовила: «І мені голос дай, Боже!». «А чому ти раніше не прийшла?». – запитав Господь. «Тут така суперечка зчинилася, то я вирішила зачекати». Господь глянув на неї й усміхнувся: «За те, що ти така скромна матимеш не тільки голос, зроблю тебе наймилішою пташкою для людей. Будеш закликати весну і кожний тебе

А тепер пропонуємо вам вікторину про птахів!

1. Хто з птахів найважчий? (Страус – 90 кг)

2. Хто з птахів найлегший?(Колібрі -1,5-2,5 г)

3. Хто з птахів найшвидше літає?(Сапсан, стриж – 17 км/год.)

4. Хто з птахів найглибше пірнає?(Пінгвін – 265м)

5. Хто з птахів найбільш морозостійкий?(Качка, гуска – до 10 °С)

6. Хто з птахів неперевершений співак?(Соловей)

7. У кого з птахів найбільший розмах крил? (У південноамериканського кондора – 4,2м)

8. У кого з птахів найдовший дзьоб?(У пелікана – 51 см)

9. Чиє яйце найважче?(Страуса – 1500г)

10. Чиє яйце найлегше?(Колібрі – 2 мг)

11. Який птах є символом мудрості?(Сова)

Щороку юннати еколого-натуралістичного центру беруть участь у Всеукраїнській природоохоронній акції "День зустрічі птахів". До Міжнародного дня птахів пропонуємо своїм юннатам ознайомитись із презентацією "Повернення пернатих у рідний край" (додаток)


ЯК ЗРОБИТИ ШПАКІВНЮ СВОЇМИ РУКАМИ

Зробити шпаківню своїми руками неважко. Головне, щоб під рукою були найпростіші інструменти для виготовлення будиночка для птахів: молоток, пила, рубанок, напівкругла стамеска або вузьке долото, а також дошки товщиною 1,5-2 і шириною 14-18 см. Спочатку необхідно виготовити передню та задню стінки.

Для цього під косинець розмічають їх довжину, рівну 32 см, після чого нарізають заготівки. Бічні стінки повинні бути на 2 см вужчі від передньої і задньої, довжиною ж вони однакові. Зовнішні сторони стінок можна вистругати, внутрішні ж краще залишити шорсткими: птахам буде легше дертися до льотка. Якщо дошки вже були вистругані з обох сторін, то у передньої стінки на внутрішній стороні роблять насічки. Потім по осьовій передній стінці шпаківні, відступивши від верхнього зрізу на 5 см, видовбують або висвердлюють круглий льоток. Діаметр його 5-6 см.

Стінки шпаківні щільно збивають цвяхами, намагаючись не залишати щілин. Якщо щілини все-таки залишилися, їх треба замазати шпаклівкою або глиною: птахи не терплять протягів. Вставне дно шпаківні краще накладного. Для цього нижню дощечку підганяють під розмір будиночка і прикріплюють її двома цвяхами. Щоб шпаківня провітрювався і була сухою, в дні залишають помітні щілини для вентиляції. Тепер залишилося приробити знімну кришку шпаківні. Виготовляють її з обапола (крайня дошка від необрізної колоди). Довжина кришки шпаківні 25 см, а ширина кришки шпаківні 20 - 22 см. З боку задньої стінки кришка підходить майже впритул, над передньою вона повинна виступати на 5 см, щоб закрити льоток від дощу. Кріплять кришку за допомогою втулки - квадратної дощечки, вирізаної в тих же розмірах, що і дно. Прибивши втулку до внутрішньої сторони кришки і перевіривши, як вона входить всередину стінок, залишається легенько скріпити їх між собою шурупами або цвяхами. Така кришка шпаківні дозволить по осені почистити БУДИНОЧОК для птахів. Шпаківня зібрана. Тепер потрібно приладнати цей будиночок для птахів до дерева. Якщо шпаківня призначена для парку або гаю, то варто подумати над її забарвленням; адже вона замаскує гніздівлю в зеленій кроні, зробить її непомітною для руйнівників. Кріплять шпаківню до дерева просмоленою мотузкою, або дротом. Для цього з боків будиночка похило забивають два цвяхи. На висоті 7-8 м від землі шпаківню підвішують до дерева: підхопивши мотузкою кришку, її пропускають під цвяхами, потім простягають над сучком і кінці виводять по іншу сторону ствола, де і пов'язують їх надійними вузлами. Буває,що шпаківню зручніше кріпити планкою (наприклад, коли будиночок виставляють на жердині). У цьому випадку кріплять планку, збиваючи її із задньою стінкою до збірки шпаківні. Зрозуміло, цвяхи забивають з боку стінки шпаківні, а кінці їх загинають на планці зовні. Важливо запам'ятати, що птахи не люблять селитися в будиночку для птахів, що схиляється в бік чи завалюється назад. З яких дощок зробити шпаківню? Однаково хороші липові, осикові, соснові і ялинові. Можна пустити в діло старі, але, звичайно, не гнилі дошки. Не можна робити пташині будиночки з фанери: в них холодно і неспокійно - фанера звукопроникна.

  • Запам’ятайте! Не можна майструвати пташині будиночки з фанери, бо в них холодно і неспокійно – фанера звукопроникна.
  • Дошки вистругують рубанком тільки з однієї сторони, всередині будиночків вони повинні залишатись не виструганими, щоб пташки могли чіплятись за них лапками.
  • Кришки будиночків краще зробити не плоскими, а випуклими, щоб з них краще стікала дощова вода.
  • Птахи не поселяться в будиночку, якщо вхідний отвір або льоток буде занадто вузьким або занадто широким.
  • Пташиний будинок треба збити так, щоб в ньому ніде не було щілин.

/Files/images/Виготовлення шпаківні.png

Кiлькiсть переглядiв: 455

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.