4 липня - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДНІПРА

У першу суботу липня відзначається Міжнародний день Дніпра – однієї з найспокійніших і величавих рівнинних річок, яка займає третє місце в Європі за довжиною і площею басейну (після Волги і Дунаю). Свято відзначається з 1995 року на території трьох країн – України, Росії та Білорусії, які перетинає Дніпро.Офіційна дата проведення Дня Дніпра на законодавчому рівні не встановлена, однак, у різних країнах та містах цей день відзначається, як правило, у першу суботу липня. Ця дата покликана привернути увагу громадськості до проблем, пов’язаних з раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів р. Дніпро.

Більшу частину шляху Дніпро протікає по території України — довжина його русла в межах цієї країни становить 981 кілометр, площа басейну — 291,4 тисячі квадратних кілометра. На українській ділянці Дніпра розташовано 26 міст, в тому числі і Київ — столиця України. Невипадково українці вважають Дніпро своєї головною водною артерією: він постачає водою близько 70 відсотків населення країни.

У межах Дніпропетровщини р.Дніпро здебільшого представлена Каховським водосховищем. Місто Марганець забезпечується питною водою з поверхневих джерел водопостачання Каховського водосховища.

Відзначення Міжнародного дня Дніпра покликане привернути увагу громадськості до проблем, пов’язаних з раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів р. Дніпро, які вирішити без активної участі населення неможливо, а також віддати належнушануйого ролі у житті нашої країни.

В рамках відзначення цього свята вихованці еколого-натуралістичного центру дітей та учнівської молоді беруть участь в науково-освітньому проекті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні», досліджують та вивчають екологічні особливості мікроскопічних водоростей Каховського водосховища, які спричиняють зміну забарвлення води та долучаються до зусиль світової науки по вивченню токсичного впливу води на здоров’я людини та живі організми водних об’єктів.

Кiлькiсть переглядiв: 587

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.