29 травня - Всесвітній день здорового травлення

Проблеми травлення, на жаль, стали неодмінним супутником життя для багатьох сучасних людей.

29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення (World Digestive Health Day), заснований на день прийняття Статуту Всесвітньої організації гастроентерологів, ВОГ (World Gastroenterology Organisation, WGO) у 1958 році.

Ініціюючи щорічне проведення цього Дня, гастроентерологи всього світу намагалися звернути увагу суспільства на проблеми порушення травлення у людини, зростання кількості цих проблем, а також зростання кількості людей з подібними проблемами. Висвітлення цих питань, а також пошуки ефективних методів профілактики і лікування порушень та захворювань травної системи – основна задача Всесвітньої організації гастроентерологів.

/Files/images/02.jpg

Здоровий спосіб життя з кожним роком звертає на себе увагу все нових і нових людей, які намагаються слідувати йому.

Статистика вказує на 50-60% населення, як на людей, які страждають від порушення роботи та захворювань органів травної системи. У великих містах ця цифра збільшується часом до 90%! Це пов'язане з різними факторами, серед яких першочергову роль відіграють неправильне харчування, якість продуктів харчування, шкідливі звички, а також стресовий стан, випробовуване багатьма людьми практично постійно.

Щороку Всесвітній день здорового травлення присвячений певній темі, яку обирає Всесвітня організація гастроентерологів.

В організації та проведенні заходів, присвячених загальним питанням здорового травлення, беруть участь державні та приватні заклади охорони здоров'я. Основна мета проведених заходів – профілактика порушень роботи та захворювань травної системи через ознайомчі наочні посібники, навчальні семінари, а також консультування фахівцями і діагностику.

/Files/images/03.jpeg

Наслідками порушення процесу травлення для людини стають ожиріння, порушення обміну речовин, різні захворювання шлунково-кишкового тракту: печія, гастрит гастроезофагеальна рефлюксна хвороба тощо.

Основним способом убезпечити себе від цих захворювань стають методи профілактики, рекомендовані гастроентерологами і дієтологами. Серед них на перше місце висуваються: відмова від шкідливих звичок та малорухливого способу життя, фізична активність, боротьба із стресовими станами, ну і, звичайно, режим і раціон харчування.

У раціоні харчування рекомендується обмежити прийом жирних, смажених, копчених, гострих, солоних і маринованих страв. Відмовитися від частого вживання алкоголю і газованих напоїв. Серед іншого не варто занадто часто балувати себе солодощами та випічкою. Перевагу варто віддати стравам, приготованим на пару, відварена їжі, білій рибі, свіжим фруктам, овочам, не забуваючи і про зернових продуктах. Не варто мучити себе дієтами і, виключають з раціону харчування багато продуктів. Це часто порушує збалансованість харчування і призводить до негативних наслідків. Дотримання дієти необхідно тільки за призначенням лікаря.

/Files/images/04.jpg

У будь-якому випадку, харчування людини повинно бути регулярним, різноманітним, повноцінним і збалансованим. Таке харчування убезпечить людей від багатьох захворювань і страждань, а активний спосіб життя, помірне фізичне навантаження і відмова від шкідливих звичок допоможуть зробити життя повноцінним і яскравим!

Джерело: www.ukr.media

Кiлькiсть переглядiв: 504

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.