Розмноження троянд стебловими живцями

Для юннатів еколого-натуралістичного центру та любителів троянд керівник гуртка «Основи екологічної науково-дослідницької діяльності» Панченко С. В. підготувала майстер-клас по вегетативному розмноженню троянд.

Найпопулярнішим способом вегетативного розмноження троянд вважається вирощування рослин з стеблових живців. Живці троянди утворюють з її стебел. Беруть зазвичай середину стебла. На живці обов’язково повинні бути присутні бруньки, краще нехай їх буде більше трьох. Зріз верхівки робиться прямим, тоді як нижній зріз – діагональний. Стебло ріжуть приблизно посередині між двох бруньок. Зріз робиться гострим предметом. Не повинно бути обірваних, погано відрізаних країв.

* Для дослідження підготували по 5 живців плетистої троянди («Червоної» та «Голден Шауерс») з 2 – 3 відростками – бруньками на кожному.

* Верхній зріз зробили на 2 см вище бруньки, а нижній – безпосередньо під брунькою.

* Нижні листя видалили, а верхні вкоротили наполовину.

* Перед посадкою живець обробити стимулятором росту «Корнєвін».

* Живці висадили в підготовлений ґрунт на глибину 1,5-2 см (Ґрунт повинен бути легким, повітропроникним. Для цього використовується дернова і листова земля з домішками піску і доброго перегною).

* Полили, накрили пластиковими пляшками з відрізаним дном, шийкою вгору.

* Полив здійснювати через горлечко пляшки.

* Дуже важливою умовою, що впливає на успіх розмноження троянд живцюванням, є режим утримання живців в перші 15-20 днів після посадки, тобто, до вкорінення. Живці повинні отримати необхідну кількість вологи, тепла і світла.

* Якщо живець укорінився, бруньки стають зеленими. Якщо ні, то вони залишаються чорними.

* Пляшки треба знімати тільки в наступному році, коли настає стабільне тепло, приблизно в кінці травня.

/Files/images/MyCollages1.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 456

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.