Повернутися до звичайного режиму

Майстер-класс "Крокодил з паперу"

Крокодил нільський (Crocodylus niloticus)

Біологічна класифікація

Клас: Плазуни (Reptilia)

Ряд: Крокодили (Crocodylia)

Родина: Алігаторові (Alligatoridae)

Зовнішній вигляд

Однин з найбільших видів крокодилів у світі. Довжина тварин в середньому від 2 до 5,5 м. Вага самиць 120–200 кг, самців – до 600 кг.

Форма тіла у нільських крокодилів подовжена, дещо сплощена. Кінцівки короткі. На довгих і сильних щелепах знаходиться шість десятків зубів. Очі, вуха і ніздрі розташовані високо на голові, завдяки чому рептилія може тривалий час перебувати у воді, виставивши назовні лише свою масивну морду. Тіло вкрите щільною шкірястою лускою, в верхній частині блідо-коричневого, сірого або зеленуватого, а на нижній частині тулуба – жовтуватого кольору. На спині і хвості – темні смуги. Молоді тварини більш темного кольору, ніж особини старшого віку.

Ареал і спосіб життя

Вид поширений майже по всій території Африки (від Єгипту й далі на південь Африки), крім її північної частини і пустельних районів Сахари. Нільські крокодили населяють береги рік і озер, ведуть напівводяний спосіб життя. Вночі тварини найчастіше відпочивають на мілководді, пік активності припадає на світлий період доби. Вони чудово плавають, а на суші – повзають, ходять і навіть бігають.

/Files/images/258px-Crocodylus_niloticus_Distribution.png

Живлення

Склад раціону нільських крокодилів залежить від їх віку та розмірів. Новонароджені крокодили живляться комахами, дрібною рибою, ракоподібними та земноводними. По мірі зростання, в раціоні крокодила збільшується кількість більш крупних об’єктів для полювання, таких як птахи, черепахи, крупна риба, ссавці.

Щелепи крокодилів непридатні до жування, тому вони або ковтають здобич, або відривають від неї шматки.

Розмноження

Статевої зрілості нільські крокодили досягають в 9–10-річному віці. В період розмноження (терміни якого залежать від регіону мешкання) самці влаштовують між собою ритуальні бійки. Паруються нільські крокодили зазвичай на мілководді.

Після спарювання самиця готує гніздо у вигляді ями в прибережному піску до 50 см в глибину, куди відкладає від 30 до 70 яєць білого кольору. Інкубаційний період триває 90–100 діб, від час якого самиця не відділяється далеко від гнізда, та ретельно його охороняє. По закінченню інкубаційного періоду самиця допомагає малюкам дістатися мілководдя. Маленькі крокодили проводять під опікою самиці до двох років.

Природоохоронний статус

Вид знаходиться в Червоному списку Міжнародного союзу охорони природи (LC – у найменшій загрозі), занесений до переліку СІТЕС (додаток I).

Майстер-клас "Крокодил з паперу"

/Files/images/0PAPER-CROCODILE-CRAFT5.jpg

PAPER CROCODILE CRAFT

/Files/images/1PAPER-CROCODILE-CRAFT1.jpg

/Files/images/12PAPER-CROCODILE-CRAFT6.jpg

/Files/images/13PAPER-CROCODILE-CRAFT3.jpg

Джерело: krokotak.com

Кiлькiсть переглядiв: 512

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.