20 травня - Всесвітній день бджіл

Останнім часом бджоли виявилися під загрозою вимирання. Їхньому захисту присвячений Всесвітній день бджоли, який відзначають 20 травня, починаючи з 2018 року.

Бджоли - маленькі комахи, які несуть людству величезну користь і в той же час мають потребу в захисті і турботі. Більшість основних сільськогосподарських продовольчих культур потребує бджіл та інших запильниках. У всьому світі вимирання бджіл є актуальною проблемою

Щорічне святкування Всесвітнього дня бджіл покликане допомогти привернути широку увагу ролі бджіл у підтримці здоров'я людини і планети і до численних загроз, з якими бджоли зіткнулися в наші дні. Це свято відзначають з 2018 року, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила 20 травня Всесвітнім днем бджіл.

Дата була обрана на честь дня народження основоположника сучасного бджільництва Антоні Янши 20 травня 1734 року. Він походив із родини словенських бджолярів, а бджільництво в цій країніздавна було важливим сільськогосподарським промислом.

/Files/images/1бббб.jpg

Дата була обрана на честь дня народження основоположника сучасного бджільництва Антоні Янши 20 травня 1734 року. Він походив із родини словенських бджолярів, а бджільництво в цій країніздавна було важливим сільськогосподарським промислом.

/Files/images/1ббббббббб.jpg

Бджоли вважаються третіми за рахунком корисними тваринами після корів і свиней. Вони грають важливу роль в харчуванні людини - бджоли запилюють більшу частину плодоовочевих культур і сприяють збереженню біорізноманіття в природі. Однак, вчені спостерігають в різних регіонах світу тенденцію скорочення популяції бджіл. Серед основних причин вимирання бджіл - монокультури і використання пестицидів у сільському господарстві.

У квітні 2018 року Німеччина підтримала рішення Європейського Союзу щодо заборони шкідливої групи пестицидів, неонікотиноїдів, яку використовують для обробки грунту. Зараз ведуться дискусії з приводу заборони ще одного засобу захисту від шкідників під назвою гліфосат.

У Києві знаходиться Інститут бджільництва ім. П.І.Прокоповича, в якому працюють відділи апітерапії (Розробки медпрепаратів для бджіл), економіки, стандартизації, селекції. Там був винайдений розбірний рамковий вулик. Він дозволив відкачувати мед з вулика, не руйнуючи стільники і не вбиваючи бджіл, як це доводилося робити раніше.

/Files/images/1бб.jpg

Також існує Спілка пасічників України.

У світі налічується 48 типів бджолиних сімей, при цьому кожна сьома тонна світового меду - українська. На пасіках країни сьогодні «Працює» близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.

/Files/images/1ббббббб.gif

Цікаві факти про бджіл:

  • Бджола - єдина комаха, яка виробляє їжу, яку людина може вживати в їжу без додаткової обробки.
  • Бджоли запилюють більше 170 видів рослин.
  • Бджола запилює від 50 до 100 кольорів за один виліт за медом.
  • Медоносна бджола повинна з'їсти близько семи або навіть дев'яти кг меду, щоб зробити 450 г бджолиного воску.
  • Медоносні бджоли спілкуються один з одним за допомогою своєрідних «танців» - так вони передають напрям і відстань до квітів.
  • Середньостатистична бджола здатна зробити тільки 1/12 частини чайної ложки меду за все життя.
  • Вважається, що бджоли існують на землі 15 млн років, оскільки бджолу знайшли застиглою усередині бурштину.
  • Бджоли мають суспільний тип існування: вони живуть колоніями, або сім'ями, де є одна самка - бджолина матка або королева, яка відповідає за репродукцію, трутні (самці, які спаровуються з молодими матками) і десятки тисяч робочих бджіл. Розпад сім'ї призводить до неминучої загибелі бджіл - адже самотужки комахи існувати не можуть.
  • Збереження бджіл - це збереження біорізноманіття на планеті. У світі налічується понад 20 000 видів бджіл.
  • У Німеччині існує мода на утримання бджіл в міських умовах: деякі молоді жителі міст ставлять бджолині будиночки прямо на своїх балконах.

Вихованка гуртка "Любування природою" Свистунова Тетяна підготувала вірш "Бджілка Майя" до Всесвітнього дня бджіл.

Для перегляду відео необхідно встановити останню версію Adobe Flash Player.

Джерело: nv.ua

Кiлькiсть переглядiв: 441

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.