15 травня -Міжнародний день захисту клімату.

Всесвітній День Захисту Клімату відзначається щорічно в усьому світі 15 травня. Мета — звернення уваги міжнародної спільноти до проблеми зміни клімату. Установа цього свята стала відповіддю на заклик метеорологів захищати кліма тяк важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Збереження клімату— одна з глобальних проблем, які сьогодні стоять перед людством. До числа основних проблем, які ведуть до необоротних кліматичних змін на планеті, відносяться підвищення концентраціїпарникових газівв атмосфері.Глобальне потепління, підвищений вмістозонув атмосферному шарі, природні катаклізми, зміна погодних умов на планеті— все це веде до погіршення клімату Землі і, як наслідок, робить негативний вплив на продовольчу, життєву і майновий безпеку людей, плачевно позначається на стані природних ресурсів та збалансованому розвитку держав.

ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Рівень смертності від забруднення повітря у світі підвищується. В Україні кожен 918-й мешканець під ризиком смерті від забруднення атмосфери.

Вдихніть та замисліться над таким фактом: показник смертності, спричиненої забрудненням атмосферного повітря вже є шокуючи високим та буде надалі збільшуватись. І це все незважаючи на численні спроби зменшення викидів на фабриках, дорогах та енергетичних підприємствах по всьому світі.

У 2010 році близько 3,3 млн. людей по всьому світі померли через постійну негативну дію часточок пилу та хімічних речовин, якими насичене нині повітря. Цей показник може подвоїтися до 2050 року, про що, серед іншого, йдеться в найбільш комплексному за останній періоддослідженніглобального забруднення атмосфери та його наслідків, опублікованому журналом Nature 16 вересня.Того ж дняагентство Блумберг опублікувало анти-рейтинг країн за смертністю від забруднення повітря.

У США вже давно вживаються заходи як із скорочення викидів на вугільних ТЕС, так і зі зниження обсягів споживання пального в автомобілях, але там все одно не можна відчути себе в безпеці. Росія зайняла 6-ту позицію, США посідають 7 місце, а Україна – 9 cеред 15 держав, котрі лідирують за сумним показником смертності від забруднення атмосферного повітря.

Згідно результатів міжнародного дослідження опублікованого в Nature, Україна стала 9-тою державою, де спостерігається найбільша смертність в наслідок забруднення повітря. Через це за статистикою щороку гине кожна 918 людина. Загрозу здоров’ю та життю українців становлять застарілі та кричуще неефективні підприємства енергетики й важкої промисловості.

Як стверджують дослідники Національного екологічного центру України найбільш небезпечне забруднення повітря в країні спостерігається від вугільних електростанцій, які щорічно спалюють 30 млн. тон вугілля з високим вмістом сполук сірки, важких металів, ртуті та не мають належного очисного обладнання. Викиди на більшості енергоблоків перевищують дозволені європейські норми в 40 разів.

/Files/images/image (1).jpg

Ефективний моніторинг якості повітря та контроль джерел забруднення в Україні практично відсутній.

Вихованцям еколого-натуралістичного центру було запропоновано розробити міні-проекти "Що я можу зробити, щоб попередити зміну клімату". Найцікавіші проекти будуть оприлюднені на сайті закладу.
Кiлькiсть переглядiв: 482

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.