8 травня - День пам'яті та примирення

У п'ятницю, 8 травня, в Україні відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Цей день присвячений пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірване насильством світового масштабу, людям усіх рас і націй. Тим, хто загинув на фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Як відомо, 7 травня 1945 року був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. З цієї нагоди цього дня в багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування. Однак, на вимогу Кремля, 8 травня 1945 року, о 22:43 за середньоєвропейським часом (о 00:43 9 травня за московським), у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один "Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини". По своїй суті він підтвердив аналогічний документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і підтвердив час припинення вогню - 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).

Червоні маки – символ пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової війни. Для українців квітка червоного маку ще з козацьких часів була символом пролитої козацької крові, не раз оспівана у народних піснях та думах. Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014році. Особливого символічного значення червоний мак набув із прийняттям Указу Президента про відзначення в Україні Дня пам’яті та примирення 8травня.


Пропонуємо долучитись до відзначення цієї події, виготовивши власноруч маки.


/Files/images/маки.jpg



Кiлькiсть переглядiв: 481

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.